четвъртък, 19 август 2010 г.

7. Съдбата на блудницата

Откровението на Иоана  Глава 18

1 След това видях друг ангел, който слизаше от небето, имайки голяма власт; и земята се просвети от неговата слава.
2 Той извика със силен глас, казвайки: Падна, падна великият Вавилон и стана жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица;
3 защото всички народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване, и земните царе блудствуваха с нея, земните търговци се обогатиха от безмерния й разкош.
4 И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;
5 защото греховете й стигнаха дори до небето, и Бог си спомни нейните неправди.
6 Въздайте й, както и тя е въздала, да! платете й двойно според делата й; с чашата, с която е черпила, почерпете я двойно.
7 Колкото е прославила себе си и е живяла разкошно, толкоз мъки и печал й дайте; защото казва в сърцето си: Седя като царица, не съм вдовица, и печал никак няма да видя.
8 Затова в един ден ще дойдат язвите й, мор, печал и глад, и тя ще изгори на огън; защото могъществен е Господ Бог, който я съди.
9 И земните царе, които са блудствували и живели разкошно с нея ще заплачат и заридаят за нея, когато видят дима от изгарянето й.
10 Отдалеч ще стоят поради страх от мъките й и ще казват: Горко, горко на тебе , велики граде Вавилоне, крепки граде, понеже в един час дойде съдбата ти!
11 И земните търговци плачат и жалеят за нея, защото никой вече не купува стоките им,
12 стоки от злато и сребро, скъпоценни камъни и бисери, от висон и багреница, коприна и червено; и всякакво благоуханно дърво и всякакви изделия от слонова кост и всякакви изделия от скъпоценно дърво и от мед; от желязо и от мрамор;
13 и канела, аромати, темян, миро и ливан; вино и дървено масло; чисто брашно и пшеница; добитък и овце; коне, колесници и роби; и човешки души.
14 Овощията, за които душата ти копнееше, изчезнаха от тебе, и всичко изящно и разкошно загина от тебе, и няма вече да се намерят.
15 Търгуващите с тия неща, които се обогатиха от нея, ще застанат отдалеч поради страх от мъките й, ще плачат и ще жалеят, казвайки:
16 Горко, горко, граде велики, облечен във висон, багреница и червено и украсен със злато, със скъпоценни камъни и с бисери;
17 защото в един час запустя толкова богатство! И всеки корабоначалник, всеки пътник по море, моряците и всички, които се препитават от морето, застанаха отдалеч,
18 и викаха, като гледаха дима от неговото изгаряне, казвайки: Кой град  приличаше на великия град?
19 И посипаха пръст на главите си и викаха с плач и жалеене, като думаха: Горко, горко на великия град, в който всички, които имаха кораби по морето, се обогатиха от скъпоценностите му; защото в един час запустя!
20 Веселете се за него, небеса и вие светии, вие апостоли и пророци, защото съда, с който вие бяхте осъдени, Бог отсъди над него.
21 И един силен ангел взе един камък голям като воденичен, та го хвърли в морето и рече: Така стремително ще бъде тръшнат Вавилон, великият град, и няма вече да се намери.
22 Глас от ония, които свирят на арфи, и от певци, от свирачи и от тръбачи няма вече да се чува в тебе; и никакъв художник от каквото и да било художество няма вече да се намери в тебе; и шум от воденица няма вече да се чува в тебе;
23 светлина от светило няма вече да свети в тебе; и глас от младоженец и от невеста няма вече да се чува в тебе; защото твоите търговци станаха големците на земята, понеже чрез твоето чародеяние бяха измамени всичките народи.
24 И в него се намериха кърви от пророци и от светии и от всичките заклани на земята.


---
Щом пише за тази институция в Библията, явно тя ще е световно известна сила. Това е религиозна сила, защото Бог извиква вярващите хора да излязат от нея, както е записано в 4-ти стих. В 6-ти стих е посочен характера й, това, което тя е правила на светиите (виж и 20-ти стих).
Коя сила се е опитвала да мачка верните на Бога хора?
Още ли се питате коя е тази световна религиозна сила, състояща се от един град, който властва над земните царе? Земните търговци са се облагодетелствали от нея, защото тя е търгувала със всякакви скъпоценности и се е обогатила... Търгувала е и с душите на хората - индулгенциите.

Град, облечен с висон, багреница и червено; и със скъпоценни камъни... и земна слава.

Но най-накрая виждаме съдбата на тази "блудница". Такава ще бъде съдбата на всички, които останат на нейна страна и са на същия дух, както е и тя. Такава ще бъде съдбата на всички, които приемат нейните закони, а отхвърлят Божиите!!!
Тя, която по силата на нейния си авторитет, се опита "да промени времена и закона"!
Кой човек има правото, да променя Божия закон?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар